Články

(Filtrováno dle kategorie: Vietnam) - Odebrat filtr

Česko-vietnamské ilustrované slovníky

V posledních letech se na naší knižní scéně objevilo hned několik učebních materiálů, které jsou určeny k výuce češtiny pro Vietnamce, anebo slouží jako doplňkový materiál pro vietnamské studenty. Zmiňme zde tři tituly, které mohou být užitečné nejen vietnamským studentům, ale i tomu, kdo se naopak z české strany zajímá o vietnamštinu. Spojuje je podobná forma ilustrovaného slovníku.
Více

Kéž bychom jednoho dne mohly nahé hledět na hvězdy

Po pěti letech vyšel vyšel měsíčník PLAV celý věnovaný vietnamské literatuře, respektive několika vietnamským spisovatelkám s různým vztahem k Vietnamu, a především vietnamštině.
Více

Nguyen Huy Thiep konečně i v češtině

Nakladatelství Argo právě vydalo sbírku povídek vietnamského autora Nguyen Huy Thiepa "Když není král". Thiep se tak stává vůbec prvním spisovatelem nové éry po đổi mới, jemuž u nás vychází samostatná knížka. Bohužel on sám se už svého českého svazku nedožil – zemřel totiž letos v březnu.
Více

Rok Buvola 2021

Vstupujeme do roku Buvola, roku píle a pracovitosti. Ale všem moc přejeme i zasloužený oddech, uvolnění a dobrou náladu!
Více

Do Vietnamu zatím jen s pěknými knihami

Vietnam se v posledních letech stával turistickou top-destinací. Loni jej navštívilo 18 milionů cizinců. Od vypuknutí wuchanské epidemie se však uzavřel, a v těchto měsících se počet návštěvníků pohybuje na méně než 1% loňských počtů. Na koronavirovou dobu, která není pranic příhodná pro cestování, doplácí teď i česká nakladatelství, jež nedávno vypustila knihy, připravované už delší měsíce předtím. I když jejich vydání přišlo v nešťastný okamžik, stojí za povšimnutí, a možná mohou potěšit i ty, kteří už cestu do Vietnamu mají za sebou nebo se o této zemi prostě jen rádi něco dozvědí. Vzhledem k současné situaci si tentokrát odpustím kritické zmínky k jednotlivým titulům (chyby většinou logicky vyplývají z toho, že překladatelé nemohou důkladněji znát popisované reálie) a chci hlavně vyzdvihnout přednosti tří záslužných svazků.
Více