Články

Gialamský reprezentační dům českého průmyslu končí

V květnu 2000 firma WMC slavnostně otevřela ve čtvrti Gia Lam na předměstí Hanoje první reprezentační prodejnu s českými výrobky "First Czech Showroom". Po šesti letech existence tento ambiciózní podnik zaniká. Na jeho místě bude co nevidět stát nové obchodní centrum.

Reprezentační dům pro české výrobky byl postaven za 1,3 milionu Kč, ouvertura se uskutečnila za účasti tehdejšího českého velvyslance Marka Skolila a některých významných vietnamských politických činitelů dne 9.5.2000. V tehdejší době se dokonce hovořilo o plánu zřídit další podobnou prodejnu v hanojském Ho Guom Trade Center (i s českou restaurací), třetí pak měla následovat záhy v Ho Či Minově Městě.

Bohužel, nejenže nedošlo na další plány, ale ani gialamské centrum nesplnilo očekávání. Po pár měsících jakés takés existence už šlo v podstatě jen o potěmkinovský podnik s pár omšelými exponáty, kam jen výjimečně někdo zabloudil. Mohla za to jistě i odlehlost místa, ostatně i přístup k budově přes rozbahněnou plochu nebyl ideální. Doufejme, že "first" nebylo i "last" a že v budoucnosti se českým firmám ve Vietnamu dostane důstojné a viditelnější presentace.