Články

(Filtrováno dle kategorie: Filipíny) - Odebrat filtr

Štos aktuálních průvodců Lonely Planet po JV Asii

Nakladatelství Svojtka & Co. vypustilo v roce 2018 celou hromádku průvodců z edice Lonely Planet, které se týkají Jihovýchodní Asie. Všem zemím už se v nedávných letech dostalo alespoň jednoho českého vydání, našinec ale jistě ocení, že znovu vycházejí v aktualizované podobě. Vždyť země této oblasti, stejně jako turistické možnosti se mění nejen rok od roku, ale někdy doslova měsíc od měsíce.
Více

Výtečné stručné dějiny Filipín

V kapesní řadě Stručná historie států, kterou už léta záslužně vydává encyklopedické nakladatelství Libri, se objevil nový titul, věnovaný Filipínám. Informačně hutný a navíc výtečně napsaný svazek je bez pochyby jedním z nejzdařilejších v této edici. Napsal jej rozhlasový novinář Pavel Vondra, který má k Filipínám osobní pouto.
Více

První průvodce po Filipínách v češtině

V edici Lonely Planet (v ČR zastoupené vydavatelstvím Svojtka&Co.) vyšly česky právě dva další svazky věnované regionu jihovýchodní Asie. Obzvláště cenný je ten o Filipínách, poněvadž v češtině dosud průvodce o této zemi chyběl. Druhý titul zahrnuje tři a půl země pevninské části regionu.
Více

Nový konverzační průvodce hned po třech jazycích JV Asie

Brněnské nakladatelství Lingea se pustilo do jazykového mapování světa věru s nevšedním elánem. V posledních dvou letech jsme zde referovali o konverzačních příručkách zasvěcených vietnamštině a thajštině, v těchto týdnech přibyl do stále početnější řady titulů Lingey i další svazek věnovaný jazykům jihovýchodní Asie, tentokrát její austronéské části: indonéštině, malajštině a filipínštině.
Více

ASEAN má čtyři křížky

Sdružení národů jihovýchodní Asie čili ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) vzniklo pod tímto názvem v srpnu 1967, kdy se ministři zahraničí z pěti zemí tohoto regionu sešli v Bangkoku, aby podepsali tzv. Bangkocké prohlášení. Před několika dny, 8. srpna 2007, tomu bylo již 40 let.
Více