Články

Vu Quoc Chinh (11. 4. 1945 – 7. 3. 2006)

V úterý ráno zemřel po kratším pobytu v nemocnici v Hanoji zřejmě nejznámější příslušník vietnamské komunity v České republice, malíř Vũ Quốc Chính.

Vũ Quốc Chính absolvoval Vysokou školu výtvarných umění v Hanoji. Na konci 80. let se dostal do Čech, kde působil nejdříve jako obchodník a maloval jen ve volném čase. Na přelomu tisíciletí se mu podařilo stát se profesionálním výtvarníkem. Byl tak jedním z mála Vietnamců žijících v Čechách, kteří se živili výhradně uměleckou činností. Většinu času trávil v Pečkách poblíž Poděbrad. V loňském roce si navíc zřídil reprezentační ateliér na vietnamské tržnici Sapa v pražské Libuši.

Maloval především olejomalby, často až sytě zářivých barev. Oblíbil si zejména krajiny, jak vietnamské, tak české. Na jeho plátnech dominuje realistický pohled, citelně se projevily i ozvuky impresionistických inspirací. Třebaže jeho umění nevynikalo nějakou výraznou originalitou, byl solidním řemeslníkem.

Od roku 1989, kdy uspořádal svou první českou výstavu přímo v Pečkách, následovala řada dalších expozic po celé republice (několikrát Praha, Pečky, jednorázově Cheb, Český Brod, Kouřim, Veselí nad Moravou aj.). Jeho působení byla věnována značná pozornost v krajském i celostátním českém tisku, a stal se tak v očích veřejnosti zřejmě vůbec nejznámějším Vietnamcem žijícím v Čechách. Třebaže ani zdaleka nebyl jediným umělcem ve vietnamské komunitě, byl bez pochyby nejaktivnějším a nejviditelnějším, a svým příkladem přispíval k nabourávání stereotypních českých představ o aktivitách zdejších Vietnamců.

Letošní návrat Vũ Quốc Chínhe do Hanoje měl být jedním z dosavadních vrcholů jeho malířské dráhy. O jeho tamní výstavu se zajímala řada vietnamských médií. Bohužel, byl to návrat poslední. Ve středu 7. března dorazila zpráva, že šedesátiletý malíř ve své rodné zemi zemřel.