Články

Rozhovor: Nguyen Thu Hanh (Hanička)

Studium: Studuji na osmiletém gymnáziu v Praze.
Info: Jedna z tanečnic TTTM Sapy a Vietflirtu, Miss Vietnam Junior 2007
Věk: 16 let.

1. Ahoj, děkuji, že jsi souhlasila s rozhovorem. Začněme od začátku. Jak dlouho žiješ v České republice?

V ČR jsem se narodila, takže tu už vlastně žiji 16 let.

2. Máš tu celou rodinu, nebo je část ve Vietnamu?

Moje nejbližší rodina tu žije se mnou a jinak žijí ostatní příbuzní ve Vietnamu.

3. Co říkají Tvoji rodiče, kteří vychodili školu ve Vietnamu, na Tvou školu?

Rodiče jsou velice spokojení, že jsem úspěšně složila zkoušky na státní gymnázium a jsou rádi, že školu zvládám i přes všechny ostatní činnosti, které dělám. Říkají, že v ČR dosáhnu lepšího vzdělání než ve Vietnamu. Celkově mají na školy v ČR velice kladný názor.

4. Jak moc znáš ČR? Žiješ od začátku na jednom místě, nebo jsi poznala i jiná místa v ČR?

Ne, ne. Za celý můj život jsme se docela často stěhovali. Nejdříve jsem bydlela v Chebu a pak jsme se odstěhovali do Prahy. Zde jsme se ještě asi 3x stěhovali, ale bylo to jen po Praze, takže je Praha jediné místo, které jsem pořádně poznala. Občas třeba o prázninách ještě navštěvujeme Moravu.

5. Co říkáš na české kluky? Líbí se Ti spíše Češi nebo Vietnamci?

No, musím se přiznat, že když jsem byla malinká, tak jsem si ještě moc neuvědomovala, že jsem Vietnamka. V podstatě jsem se brala za Češku, takže se mi spíše víc líbili čeští kluci :-), ale Vietnamci mi vůbec nevadili. No, ale teď, když už jsem o něco starší, tak jsem zjistila, že se mi asi víc líbí Vietnamci. Ono se to nedá takhle porovnávat... jak u Vietnamců, tak u Čechů. Někteří jsou hezcí, někteří oškliví. Jednou se mi líbí Čech, jednou Vietnamec :-)

6. Máš zde v ČR svou lásku? Chceš tu založit rodinu?

Hehe... momentálně tu svojí lásku mám, ale jsem ještě strašně mlaďounká na to, abych přemýšlela o založení rodiny. Záleží samozřejmě na spoustě věcí... na partnerovi, na místě, kde budu pracovat, finanční situaci... ale teď zatím, jak říkají rodiče, škola je vždy na prvním místě :-) Ach jo.

7. Chtěla bys v ČR něco dokázat? Prosadit se v nějakém oboru ? V jakém?

No, o tom jsem ještě vůbec nepřemýšlela. Ještě ani pořádně nevím, jaký obor bych chtěla později dělat.

8. Co říkáš na místní zvyky a tradice? Líbí se Ti?

Určitě. Zvyky a tradice v ČR jsou mooooc hezké. Sice jsem Vietnamka, ale když jsou nějaké větší svátky, tak se je snažím slavit jako Češi. Velikonoce jsou krásné a třeba o Vánocích si s rodičema taky uděláme takový "Štědrý večer" – teda bez kapra, ale dárky tam jsou (což je důležitější :-) Každá kultura je sama o sobě nádherná...

9. Jaké je Tvoje nejoblíbenější jídlo? Zachutnalo Ti něco z české kuchyně? Chodíte do českých restaurací?

Já jich mám... z české kuchyně mi vždy strašně chutnaly halušky :-) všichni ze třídy je nesnášejí, ale mě vždycky moc chutnaly. Nebo také nikdy neodmítnu palačinky nebo karbanátky. A hlavně nejvíc mi chutnají české "cukrovinky" – třeba koláče, buchty, jablečné řezy nebo cukroví... mňam mňam. Jinak české restaurace moc nenavštěvujeme, bohužel.

10. Jakou Vietnamskou kulinářskou specialitu můžeš Čechům doporučit?

Straaašně moooc! Já osobně miluju letní závitky (moje nejoblíbenější jídlo), potom třeba různé nudle - bun bo, bun cha, bun mang, mien... a nebo nějaká ostatní jídla, třeba mořské plody; banh quan, lau, tom tam, muc sao. Hehe... ti, kdo to čtou poprvé, mi asi nerozumí, co.

11. Je něco zásadního, v čem je ČR jiná než Vietnam? Je v něčem hodně zásadní rozdíl?

Určitě. Třeba chování, vyspělost států, životní podmínky, ale hlavně kultura...

12. Kolik Čechů bys mohla označit za své přátele?

Hmm... asi 14.

13. A co kultura? Navštěvuješ kino, divadlo a díváš se na českou televizi?

Já jsem úplný maniak, co se týče kina. Do kina chodím hodně často. A když ne, tak se koukám na televizi. Teda teď už moc ne, protože není moc času. Vietnamské filmy jsou většinou nudné a herecké ztvárnění je nepřesvědčivé. Do divadla moc nechodím… jen třeba když jdeme se školou, jinak vůbec.

14. Znáš nějakou významnou českou osobnost? Ať už z oboru filmu, sportu, politiky a tak?

Od všeho někoho... film třeba – Jiřina Bohdalová nebo Petr Rychlý. Sport – Petr Čech, Katka Neumannová (takhle se dokonce jmenuje moje kamarádka) a politik: Paroubek – má dobré vtipy :-)

15. Co si myslíš o stránkách www.klubhanoi.cz? Je třeba něco, co na stránkách postrádáš? Co by se mělo změnit? Děkuji předem za nápady.

Stránky jsou pěkné, jen bych to trošku oživila třeba novou imagí, dát tam pestřejší barvy. Potom více fotek, hudby, lepší systém komentářů, nějaké soutěže, více anket. Nebo bych třeba založila rubriku, kde by mohli svoje příspěvky dávat i ostatní. Dále si myslím, že jsou nějaké články až moc dlouhé... nějak to zkrátit nebo to psát "zábavnější" formou (nechtěla jsem nikoho urazit).

16. Splnila ČR Tvoje očekávání?

Jelikož jsem se tu narodila, tak ani nevím, co přesně jsem očekávala. Každopádně jsem tu spokojená :-)

17. Co bys řekla závěrem?

V první řadě bych chtěla poděkovat Alence a Klubu Hanoi za to, že jsem se mohla podělit o svůj život v ČR. Děkuju všem, kteří se snaží o to, aby byly vztahy mezi Vietnamem a ČR kladnější. Dále bych chtěla vyřídit všem ostatním, ať nás Vietnamce nesoudí jako celek jen kvůli jedné špatné zkušenosti s nějakým jedincem. Ať nás neberou prostě jako národ, který se vtírá, nebo který je okrádá. Mnozí tu třeba ani nejsou z vlastní vůle. Všímejte si více naší kultury nebo vietnamských akcí, které se tu konají. I tak je to už pro generaci mého věku velice těžké udržet udržet si "své pravé já". Každým dnem se stáváme více a více Čechy... Život v ČR není vždy snadný, jak se zdá... ulehčete nám to... přece jen jsme lidé jako vy.
Přeji všem krásný den.