Články

(Filtrováno dle kategorie: Barma) - Odebrat filtr

Štos aktuálních průvodců Lonely Planet po JV Asii

Nakladatelství Svojtka & Co. vypustilo v roce 2018 celou hromádku průvodců z edice Lonely Planet, které se týkají Jihovýchodní Asie. Všem zemím už se v nedávných letech dostalo alespoň jednoho českého vydání, našinec ale jistě ocení, že znovu vycházejí v aktualizované podobě. Vždyť země této oblasti, stejně jako turistické možnosti se mění nejen rok od roku, ale někdy doslova měsíc od měsíce.
Více

Nově Barma a znovu i Vietnam v edici Rough guide

Řada knižních průvodců Rough guide (v češtině vydávaná nakl. Jota) je britského původu a vždy se ve srovnání s jinými řadami vyznačovala určitým konzervatismem a snahou o seriosní přístup. Třebaže v posledních letech prodělala výrazné koncepční i grafické změny, nezpronevěřila se této tendenci. A navíc jde bez debat o změny k lepšímu. O tom svědčí i čerstvý průvodce po Barmě a také jemu předcházející svazek o Vietnamu.
Více

Etnické rozbušky v Barmě a Laosu očima M. Nožiny

Miroslav Nožina, působící v Ústavu mezinárodních vztahů, nás svou publikační pílí nepřestává ohromovat. Zatímco studia jihovýchodní Asie v Orientálním ústavu AV nebo universitní kruhy v tomto směru spíše skomírají, Nožina je jistota. Po svých Dějinách Kambodže a Dějinách Laosu, o nichž jsme zde již psali, přišel s dalšími dvěma hutnými knihami, zaměřenými na etnické problémy v Barmě a Laosu. Obě studie vyšly v ÚMV a autor je psal v letech 2012 a 2013, navzdory vročení vyšla každá vždy v roce následujícím.
Více

Zájezd do Barmy očima výřečného průvodce

Barma (Myanma) jistě patří mezi ty země, které se dokážou silně vrýt do paměti mnohým z těch, již je navštíví. Není divu, že mohou inspirovat i k napsání prózy. Možná překvapivější je, že se do psaní o Barmě pustila právě Olga Walló, známá režisérka televizního dabingu. Vyšla z toho aktuální stylizovaná zpráva jménem Barma – pohled profesionálního průvodce.
Více

ASEAN má čtyři křížky

Sdružení národů jihovýchodní Asie čili ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) vzniklo pod tímto názvem v srpnu 1967, kdy se ministři zahraničí z pěti zemí tohoto regionu sešli v Bangkoku, aby podepsali tzv. Bangkocké prohlášení. Před několika dny, 8. srpna 2007, tomu bylo již 40 let.
Více