Články

(Filtrováno dle kategorie: Literární okénko) - Odebrat filtr
Co všecko je Česko

Co všecko je Česko

V maličko opožděném 1. letošním čísle časopisu Kamarádi opět najdete články i s nahrávkami ve vietnamštině.
Více

Kéž bychom jednoho dne mohly nahé hledět na hvězdy

Po pěti letech vyšel vyšel měsíčník PLAV celý věnovaný vietnamské literatuře, respektive několika vietnamským spisovatelkám s různým vztahem k Vietnamu, a především vietnamštině.
Více

Nguyen Huy Thiep konečně i v češtině

Nakladatelství Argo právě vydalo sbírku povídek vietnamského autora Nguyen Huy Thiepa "Když není král". Thiep se tak stává vůbec prvním spisovatelem nové éry po đổi mới, jemuž u nás vychází samostatná knížka. Bohužel on sám se už svého českého svazku nedožil – zemřel totiž letos v březnu.
Více

Vietnamská klasika ve Dvou hostinách

Nakladatelství Karolinum se zhostilo vydání knihy Dvě hostiny, která představuje dva výrazné spisovatele počátků vietnamské prózy. Nguyen Cong Hoan (1903-1977) a Nam Cao (1917-51) patří mezi průkopnické autory, jejichž dílo zůstává ve Vietnamu dodnes populární a zároveň se o něm povinně učí ve školách. Oba prozaici vynikli především v psaní realisticky zaměřených povídek.
Více

Země lotosového květu

Po dvou letech opět vychází PLAV z Asie, tentokrát se zaměřuje na literaturu Vietnamu. Přestože soužití s vietnamskou menšinou již po několik desetiletí není v naší zemi nic nevídaného, ucelených publikací s překlady z vietnamštiny u nás existuje jen poskrovnu. Toto číslo alespoň ve stručnosti představuje významné vietnamské autory a autorky prózy i poezie. Jistě nikoho nepřekvapí, že na jeho obsahu se velkou měrou podíleli též členové Klubu Hanoi.
Více