Články

Nová webová stránka hl. m. Prahy podporuje integraci a soužití v hlavním městě

Hlavní město Praha spustilo novou webovou stránku – Praha Metropole všech – www.prahametropolevsech.cz, která je určena především pro migranty žijící v Praze. Webová stránka je k dispozici v češtině, angličtině, ruštině, ukrajinštině a vietnamštině a představuje určitý rozcestník nejdůležitějších informací a kontaktů, které pomohou nejen novým obyvatelům Prahy při řešení každodenních situací a v orientaci ve městě, které se stalo jejich novým domovem.

Na webové stránce jsou v pěti jazycích informace o Magistrátu hlavního města Praha a o úřadech jednotlivých městských částí včetně popisu činností těchto institucí, jejich kontaktů a aktivit v oblasti integrace a soužití. V části "Potřebuji řešit" naleznou uživatelé přehledné informace z oblasti víz a pobytů, zaměstnání, podnikání, zdravotnictví a zdravotního pojištění, bydlení, vzdělávání aj. Informace zveřejňované na webu pomohou nejen podpořit integraci, ale také snížit administrativní zátěž úřadů vznikající z nesprávného porozumění někdy složitých administrativních procesů.

Na webu jsou vedle výše uvedených informací orientovaných spíše na praktické otázky každodenního života uveřejněny i informace o Praze, její kultuře, památkách či možnostech trávení volného času pro dospělé i děti. Web se tak snaží nabídnout nejen informace nutné k řešení praktických životních situací, ale jeho cílem je napomoci i většímu zapojení migrantů do kulturního a společenského života v hl. m. Praze. Uživatelé webové stránky z řad cizinců jistě ocení také informace o kurzech českého jazyka a potřebné kontakty na organizace poskytující poradenství cizincům.

Na webových stránkách budou zveřejňované i aktuální informace využitelné pro odborníky působící v oblasti integrace a migrace v hl. m. Praze, ovšem budou sloužit i k informování majoritní společnosti, neboť zde budou k nalezení informace o praktických aspektech života v hlavním městě, o Pražanech pocházejících z ciziny nebo i zmíněné aktuální informace o nabídce volnočasových a kulturních aktivit. Společně strávený čas, zážitky a přátelství jsou totiž nejen předpokladem pro dobré soužití, ale zároveň pomáhají budovat sounáležitost místní komunity. V tomto kontextu má web hl. m. Prahy stanoven jasný cíl, který je vetknut již do jeho samotného jména – totiž přispět k tomu, aby se každý obyvatel Prahy cítil bez ohledu na svůj původ v našem hlavním městě jako doma a skutečně tak platilo heslo "Praha – metropole všech".

Odkaz na vietnamskou jazykovou verzi webu: www.prahacuamoinguoi.cz