Články

(Filtrováno dle kategorie: Interkulturní práce) - Odebrat filtr

Vietnamští mluvčí a zkouška z českého jazyka pro trvalý pobyt

V rámci výsledků zkoušky z češtiny pro trvalý pobyt v ČR vykazují Vietnamci dlouhodobě vysokou neúspěšnost. Autoři publikace s podtitulem "Interkulturní a metodická inspirace pro lektory" se ujali nelehkého úkolu popsat potřeby a obtíže vietnamské minority, co se týče osvojování češtiny, s tím cílem, aby této početné skupině žadatelů o trvalý pobyt byli vyučující a zadavatelé zkoušky schopni poskytnout adekvátní podporu k přípravě na ni. Zároveň považovali za nutné poukázat na některé postoje těchto uchazečů k osvojování českého jazyka, které musejí učitelé a metodici vzít v úvahu.
Více

ČRo - Mezi námi: Rozhovor o našem česko-vietnamském rodinném centru

Český rozhlas Plus vyzpovídal v rámci pořadu Mezi námi předsedu SEA-l Jirku Kocourka.
Více

13 let Klubu Hanoi v kostce

Čas neúprosně běží a Klub Hanoi má za sebou více než 10 let své existence; letos oslaví už 13. narozeniny, ačkoli již s novým názvem. V následujícím článku se proto ohlížíme zpátky, jak se jeho činnost léty vyvíjela a proměňovala, ale i kam by mohla směřovat do budoucna.
Více

Slovník pro interkulturní práci se stal Slovníkem roku 2015

Slovník vznikl v rámci projektu "Formování profese sociokulturní mediátor – inspirace portugalským modelem" realizovaném v letech 2012–2014 nevládní organizací InBáze. Do 22. ročníku soutěže pořádané Jednotou tlumočníků a překladatelů (JTP) bylo přihlášeno 61 titulů, avšak odborná porota, složená ze zástupců profesních překladatelských a tlumočnických organizací z ČR a SR a dalších odborníků, měla ve výběru vítěze jasno.
Více

Interkulturní pracovníci mají vlastní webovou stránku

Nevládní organizace InBáze, o.s. představuje novou webovou stránku, která vznikla v rámci inovativního projektu realizovaného od roku 2012 – 2014 v partnerství s ACIDI, I.P. Vysokým komisariátem pro imigraci a interkulturní dialog z Portugalska a ve spolupráci se zástupci Odboru azylové a migrační politiky MVČR, Ředitelstvím služby cizinecké policie ČR a 12 nevládními organizacemi - Klub Hanoi nevyjímaje. Cílem projektu je systémové ukotvení profese interkulturní pracovník v českém prostředí.
Více