Články

Koza, která žere hady

Nenechte si ujít novou zajímavou knihu Mirka Nožiny.

Může ještě v džunglích Indočíny na přelomu 20. a 21. století žít zcela neznámý velký savec – koza, která "žere hady"? Hledání odpovědi na tuto otázku bylo jedním z hlavních motivů první ze dvou v knize popisovaných expedicí, které se vydávají do srdce asijské džungle s cílem "přiložit prst na jeho slábnoucí tep". Výpravy se snaží zachytit nezměrné bohatství skrývající se v tropických deštných pralesích, přiblížit čtenáři nejen neznámé živočišné a rostlinné druhy, ale především seznámit jej s kulturami lidí, jejichž osud je s pralesem úzce spojen. V překvapivých příbězích se dozvíte o nikde nezapsaném bohatství těchto kultur, o sumě unikátních znalostí, která jejich příslušníkům umožňuje žít v souladu s přírodou.

První expedice mapuje krásu chrámového komplexu Angkor Vat v Kambodži, pátrá po tajemném savci lingovi na tržištích a vrcholí v hloubi tamní džungle obývané horskými kmeny. Během další expedice čeští biologové, etnologové a filmaři vzápětí zamíří do jednoho z "hrobů bílého muže" - tropického pralesa v indonéské části ostrova Borneo. I zde nalézají tajemné a vzácné živočichy, odkrývající malá a velká lidská dramata posledních lovců džungle, skrytá za hradbou věčné zeleně. Tato v řadě ohledů podstatně lépe připravená výprava paradoxně končí bojem o přežití.

Kniha tak prostřednictvím napínavého vyprávění nabízí nový a neotřelý pohled na lidi a krajinu tropického deštného pralesa v měnícím se světě.

 

Vydalo nakladatelství JOTA. 216 + 32 stran formátu 16 x 23 cm. Běžná cena 328 Kč.