Články

Rozhovor k Příběhu lásky

V sobotu 26. května se od 19 hodin v rámci vietnamsko-českého uměleckého fóra "Za tržnicí" uskuteční česká premiéra prvního filmu natočeného Vietnamci v Čechách: Love story. Rozhovor nejen o filmu nám poskytl jeden z jeho tvůrců, student pražské VŠE Luu Duc Nguyen.

Váš film je jen jednou z aktivit společnosti Vietflirt. Můžete vysvětlit, co to vlastně Vietflirt je, kdy vznikl, kolik a jací lidé v něm působí, a jaké další aktivity děláte?

Vietflirt je zábavní webová stránka pod doménou www.vietflirt.eu určená pro vietnamskou mládež žijící v ČR a v EU. Vznikl v roce 2004 pod doménou vietflirt.net, od roku 2006 pak funguje jako vietflirt.eu. Působí na něm desetičlenná skupina vietnamských studentů a další lidé z celé ČR jako moderátoři. Kromě provozování webu se Vietflirt také zaměřuje na organizování koncertů, diskoték a některé sportovní aktivity.

Řekněte nám pár slov o Vašich internetových stránkách - podle čísel, která tam uvádíte, je navštívil už víc než 1 milion lidí. Jsou to jen čeští Vietnamci?

Číslo, které je uvedeno na homepage, ukazuje jen počet návštěv, přesněji počet kliknutí na stránku. Ale pravda je, že VF se už stal nejznámější vietnamskou webovou stránkou v ČR. Pro vietnamskou komunitu není známá jen jako website, ale hlavně jako reflexe nového životního stylu a nové generace vietnamské mládeže. Podle statistik nás navštěvují nejvíce Vietnamci z ČR, potom přímo z Vietnamu, ze Spojených státu amerických a dalších zemí EU.

Nedávno jste uspořádali první velkou vietnamskou diskotéku. Jaká byla účast, průměrný věk jejích návštěvníků, a vůbec - jaký měla úspěch? Přišli také nějací Češi?

Ano, na konci dubna jsme uspořádali první vietnamskou diskotéku. Přišlo asi 400 lidí, většina v teenagerském věku. Čechů tam moc nebylo, kromě novinářů. Na začátku jsme počítali s počtem kolem 200, ale nakonec přišlo dvakrát tolik, takže to byl celkem úspěch. Plánujeme takové diskotéky pořádat častěji.

Kdy a jak vznikl nápad natočit film?

Vietflirt každý rok pořádá kolem Vánoc velkolepou párty pro své členy. Nejdříve jsme chtěli udělat nějaké divadelní představení, ale jelikož nemáme zkušenosti s divadlem a naše herecké výkony nebyly moc profesionální, neodvážili jsme se hrát naživo. Tak přišel nápad udělat film, protože ve filmu se herecké chyby mohou opravit :-).

Je zřejmé, že jste se při natáčení docela bavili. S jakým záměrem jste film dělali?

Ano, při natáčení byla velká sranda. Záměr filmu je ukázat Vietnamcům "problémový" život zdejších mládenců a Čechům reálný pohled na vietnamskou komunitu, jiný, než dosud znají.

Existoval nějaký pevný scénář, nebo jste spíš improvizovali?

Měli jsme jen takový všeobecný děj filmu. Rozhovory a řeči jsme improvizovali.

Kolik lidí na filmu pracovalo? Na jakou kameru jste točili?

Na filmu se podílelo kromě herců asi pět lidí (kameraman, zvukař, atd.). Museli jsme bohužel točit domácí amatérskou kamerou.

Jak dlouho trvalo natáčení a další práce na filmu?

Natáčení trvalo asi 2 týdny, další týden jsme stříhali a ozvučovali. Plánovali jsme, že to stihneme rychleji, ale neměli jsme světlo, muselo se vždycky čekat na sluníčko. Bylo to v prosinci, takže moc sluníčka nebylo, mohli jsme točit jen pár hodin denně.

Prý jste film dokončili až v den, kdy se měla konat premiéra. Jak a kde první promítání proběhlo, kolik na něj přišlo lidí, jak reagovali?

Promítání filmu bylo součástí velkolepé párty na konci roku. Přišlo tam přes 500 lidí, a všichni byli z prvního vietnamského filmu natočeného v ČR překvapeni.

Na Vašich internetových stránkách je výzva, že hledáte scénář na další film. Znamená to, že se filmu chcete věnovat v budoucnosti nějak systematičtěji? Nepokouší se někdo z Vás o kariéru i v českém filmovém průmyslu? (Např. že by chtěl studovat na FAMU?)

Ano, po úspěchu prvního filmu i pochvalných hlasech plánujeme udělat druhý film. Hledáme zatím dobrý scénář a lepší techniku. Kariéru ve filmovém průmyslu zatím neplánujeme, ale vítáme každý zájem o spolupráci při natáčení vietnamského filmu.