Články

Příběh pana Le Kim Thanh

Pan Le Kim Thanh (1983) je z chudé vesnické oblasti ležící ve středním Vietnamu. Má střední vzdělání s maturitou. Po ukončení studia nastoupil základní vojenskou službu. Jako nejstarší ze tří sourozenců se cítil zodpovědný za pomoc rodině a rozhodl se jít pracovat do ciziny. Rodiče jsou již starší a všichni žili ve velice chudých až nuzných poměrech. Nejprve se pokoušel jít do Jižní Koreje, ale nakonec se mu podařilo na základě zprostředkování agenturou práce Vietvanda, s.r.o. získat pracovní vízum do České republiky. Cena za získání této pracovní příležitosti ale byla 6.000 USD, které musel zaplatit před odjezdem.

Po vydání povolení od Úřadu práce a pracovního víza přiletěl do České republiky 25.2.2008 a začal pracovat v Králíkách spolu s dalšími 19 Vietnamci. Zaměstnání ovšem neodpovídalo slibům, mzda se pohybovala hluboko pod hranicí minimální mzdy. Při hledání jiné práce se tedy obrátili na Agenturu práce Vietvanda, která jim zprostředkovala práci v ČR, a ta jim tedy pomohla najít jiného zaměstnavatele – firmu Presente v Plzni. Ani zde však pracovní podmínky neodpovídaly nabídce, kterou jim předtím firma Presente dala, a tak se agentura Vietvanda spojila s agenturou práce M.B.T.C. s.r.o. se sídlem v Liberci, která je zaměstnala jako své zaměstnance a dočasně 5 z nich včetně Le Kim Thanh přidělila k firmě Automotive-Petex s.r.o. v Hostinném v Podkrkonoší na pracovní pozici dělníci při lisování gumových koberců.

Celá pětice nastoupila do práce v pátek 13. června 2008 na pokyn zaměstnavatele, který slíbil, že sám vyřídí veškeré formality. Agentura M.B.T.C. ovšem požádala Úřad práce v Trutnově o pracovní povolení až následující úterý 17. června, úřad práce pak jejich zaměstnání povolil a rozhodnutí nabylo právní moci dne 7. července 2008. Pan Le Kim Thanh byl v nové práci spokojený a začal úspěšně splácet dluh ve Vietnamu.

Skutečnost, že vietnamští dělníci nevědomky začali pracovat dříve, než získali pracovní povolení, však začala mít tragické následky. Nejprve dostala od Úřadu práce agentura M.B.T.C. pokutu 30.000 Kč. O několik měsíců pak si pak všech pět Vietnamců pozvala cizinecká policie v Trutnově a 1. října 2008 dala všem pěti cizincům správní vyhoštění na dobu 1 roku za nelegální práci a povinnost vycestovat do 15 dnů. Vietnamští dělníci podali odvolání k Ředitelství služby cizinecké policie v Praze, které délku vyhoštění sice snížilo na 3 měsíce, ovšem povinnost odjet z České republiky potvrdilo. Rozhodnutí odvolacího orgánu bylo doručeno jako prvnímu panu Le Kim Thanh, a to dne 23. prosince 2008. V důsledku chaosu kolem Vánoc a v důsledku onemocnění pana Le Kim Thanh se zmeškala 10 denní lhůta k podání žaloby k soudu (standardní doba pro správní žaloby činí 2 měsíce, cizinecký zákon má ale výjimku); ostatní čtyři vietnamští dělníci ji stihli a vykonatelnost rozhodnutí o správním vyhoštění tím oddálili. V důsledku svého pokračujícího onemocnění a v důsledku své celkové bezradnosti pan Le Kim Thanh do 15 dnů neodjel, zůstal na ubytovně a za pomoci agentury Vietvanda jezdil do Prahy k lékaři.

V úterý dne 27. ledna 2009 si pro celou pětici Vietnamců přišla trutnovská cizinecká policie, a to i se psy a se štábem televize Nova, která již tento den zařadila zprávu o policejní razii do svých odpoledních zpráv (Viz archiv TV Nova: Pan Ke Kim Thanh se v televizním šotu objevuje ve spodním prádle poté, co byl vytažen s postele.) Cizinci byli odvezeni do Hradce Králové, tam se podařilo jejich právní zástupkyni dokázat, že čtyři z nich podali žalobu, která vykonatelnost rozhodnutí odložila, a tito čtyři pak byli v noci propuštěni. Pan Le Kim Thanh ovšem dostal nové správní vyhoštění v délce 5 let a byl převezen do detenčního tábora pro cizince v Bělé-Jezové, kde může být zadržován až 6 měsíců. Pan Le Kim Thanh se snaží požádat o azyl, ovšem policie a Ministerstvo vnitra odmítá jeho žádost vzít na vědomí. Pan Le Kim Thanh je ve velmi špatném psychickém stavu, v době zadržení měl horečku, od svého zadržení nepřijímá potravu.

Iniciativa za nevyhoštění pana Le Kim Thanh

Iniciativa Klubu Hanoi a Poradny pro občanství, občanská a lidská práva

Právní rozbor případu

Právní rozbor (Mgr. Pavel Čižinský)