Články

(Filtrováno dle kategorie: Laos) - Odebrat filtr

Štos aktuálních průvodců Lonely Planet po JV Asii

Nakladatelství Svojtka & Co. vypustilo v roce 2018 celou hromádku průvodců z edice Lonely Planet, které se týkají Jihovýchodní Asie. Všem zemím už se v nedávných letech dostalo alespoň jednoho českého vydání, našinec ale jistě ocení, že znovu vycházejí v aktualizované podobě. Vždyť země této oblasti, stejně jako turistické možnosti se mění nejen rok od roku, ale někdy doslova měsíc od měsíce.
Více

Etnické rozbušky v Barmě a Laosu očima M. Nožiny

Miroslav Nožina, působící v Ústavu mezinárodních vztahů, nás svou publikační pílí nepřestává ohromovat. Zatímco studia jihovýchodní Asie v Orientálním ústavu AV nebo universitní kruhy v tomto směru spíše skomírají, Nožina je jistota. Po svých Dějinách Kambodže a Dějinách Laosu, o nichž jsme zde již psali, přišel s dalšími dvěma hutnými knihami, zaměřenými na etnické problémy v Barmě a Laosu. Obě studie vyšly v ÚMV a autor je psal v letech 2012 a 2013, navzdory vročení vyšla každá vždy v roce následujícím.
Více

Laos o třech chodech – chod třetí: Turistický průvodce Laos v řadě Rough guides

Do třetice se zastavujeme nad literaturou o Laosu nedávno vydanou v češtině. Tentokrát je na řadě zmínka o knižním průvodci Laos, už druhém na naší knižní scéně. Vydalo jej nakladatelství Jota v rámci překladové edice průvodců Rough guides.
Více

Laos o třech chodech – chod druhý: Laos v řadě Stručná historie států

Po recenzi na Nožinovy Dějiny Laosu, vydané v Nakl. Lidové noviny, se tentokráte zabýváme kapesním přehledem laoských dějin z pera Jiřího Zelendy Laos, vydaných v rámci edice Stručná historie států nakl. Libri.
Více

Laos o třech chodech – chod první: Dějiny Laosu

Za poslední zhruba rok a půl nabídla česká nakladatelství hned tři knihy o Laosu, které nás zpravují o této zemi důkladněji než veškerá dosavadní literatura v češtině. To je rozhodně dobrá zpráva. Nejdříve to byly vydatné Dějiny Laosu od M. Nožiny v nakl. Lidové noviny, posléze skromnější svazek Laos od J. Zelendy v edici Stručná historie států nakl. Libri, a nakonec turistický průvodce Laos v nakl. Jota z řady Rough guides. Postupně o nich poreferujeme.
Více