Články k projektům

Adaptační program pro imigranty ve výkonu trestu ve Věznici Bělušice

Na základě našich zkušeností z detenčního zařízení v Kynšperku a pokračujícího zájmu o nástroje, které jsme v rámi SEA-liaison vytvořili, rozhodli jsme se k zahájení integračně-resocializačního projektu také ve věznici v Bělušicích.

Nový projekt s názvem "Adaptační program pro imigranty ve výkonu trestu"č. CZ.03.2.60/0.0/0.0/18_088/0010770, jsme zahájili dne 1. ledna 2020. Předmětem projektu je realizace integračně-resocializačního programu a poskytování poradenství interkulturními česko-vietnamskými asistenty pro cílovou skupinu odsouzených ve Věznici Bělušice.

Obsahem projektu je dvoukolejné vzdělávání v češtině. Jedná se o kurzy pro začátečníky a pro pokročilejší. Opět budou vytvořeny nové videoklipy, tentokrát na úrovni A2, které SEA-l nebo jeho členové připravili a natočili. Bude vyrobeno 20 videoklipů. Z toho 16 na témata českého jazyka a 4 na právní tematiku. Kurzy českého jazyka budou probíhat jednou týdně.

Další součástí projektu je monitoring potřeb v oblasti integračně-sociálních záležitostí od pracovníků věznice a posluchačů kurzů. Na základě toho budou následně probíhat integračně-socializační konzultace vzdělávání v identifikovaných oblastech.

Dále bude ve věznici možné opět využít konzultačního a tlumočnického potenciálu naší organizace. Projekt bude fungovat jako kontrolní kanál podporující efektivní komunikaci mezi zaměstnanci věznice a odsouzenými.

 

Projekt je financován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost.