Články

9viet

Rádi bychom Vás pozvali příští týden 21.5. do pražské Haly C (Drahobejlova 15, Praha 9) na kulturni akci 9viet.


Projekt 9viet, který se snaží reflektovat současné dění a aktuální situaci česko-vietnamského soužití na území ČR, realizuje Klub Hanoi společně s o.s. Mamapapa, o.s. Kultura Jinak a sdružením Vietflirt.

Program večera bude skutečně pestrý: Budete moci shlédnout vernisáž fotografií z projektu Sapa: město ve městě. Fotografie pořízené během fotografické dílny se skupinou vietnamských dětí ve věku 12 až 16 let ze Základní školy Meteorologická poblíž Sapy. Lektory dílny jsou Simon Chang, Son Doan, Ha Ngoc Linh a Tran Quoc Duy.

Dále uvidíte zajímavou Módní přehlídku, která odráží sdělení o aktuální situaci česko-vietnamského soužití na území ČR v duchu grotesky, gangsterky, formou až divadelně laděných kostýmů, které nejsou primárně určeny k dennímu nošení. Materiálem jsou převážně kuriozity a jiné poklady nakoupené právě v Sapě v kombinaci s tradičními textilními materiály a konfekcí. Ambicí kostýmů je dosažení komického dojmu a tím i odlehčení celé situace. Cílem módní show je také "znovu" otevřít a představit Sapu lidem, ukázat ji ve hravém světle a se snahou o zrušení paranoi, která se prohlubuje na obou březích. Módní přehlídku pro vás Vás připravují: Jessika, Petra Mládková a Zorka Velková.

V rámci akce se bude také promítat dokumentární film Země snů, na který v těchto dnech na stránkách také upozorňujeme. Film přináší zprávu o současné situaci nově příchozích vietnamských dělníků v ČR. Režie Martin Ryšavý, 2009, MILD production. Film vznikl za podpory Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie a v koprodukci s Českou televizí.

V průběhu večera se dále pobavíte při Taneční performanci (Vietflirt), vietnamském karaoke a setkání zakončí DJ Adam Stanků.

Začátek v 18.00. Hala C, Drahobejlova 15, Praha 9. Vstup zdarma! Více na kulturajinak.

Poslechněte si reportáž Českého rozhlasu z této akce v pořadu Zaostřeno na cizince z 26.5.20009.