Články

Mezinárodní konference a výstava firmy Škoda v Saigonu

Ve dnech 4. - 6. června se v prostorách univerzity Tôn Đức Thắng ve vietnamském Saigonu uskutečnil druhý ročník Mezinárodní konference o finančnictví a ekonomice.

Akci, na které se podíleli zástupci univerzit z Vietnamu, Maďarska, Taiwanu, Malajsie a České Republiky, zahájil český velvyslanec Mgr. Martin Klepetko společně s rektorem univerzity Tôn Đức Thng, prof. Lê Vinh Danhem. Českou účast zaštítila rektorka VŠE, prof. Hana Machková, z přítomných českých zástupců je nutné uvést prof. Jindřicha Soukupa a doc. Tomáše Pavelku, který přednesl plenární přednášku na téma „Dopad ekonomické krize na pracovní trh v České republice“.  Spoluorganizátorem konference byl dr. Phan Đo, pracovník Báňské univerzity v Ostravě a ředitel centra mezinárodní spolupráce univerzity Tôn Đc Thng. Konferenční příspěvky se tematicky vztahovaly zejména k problematice globální politiky s přesahem k lokálním tématům týkajících se zemí jednotlivých účastníků.

V rámci konference představil český velvyslanec Mgr. Martin Klepetko výstavu ke 120. výročí založení firmy Škoda u příležitosti 65. výročí česko-vietnamských vztahů. V rámci své úvodní řeči pan velvyslanec zmiňoval zejména historii a současné portfolio automobilky Škoda Auto a vyjádřil naději, že se v budoucnosti koncern Volkswagen Group, německý majitel české automobilky, uvolí nechat Škodu Auto expandovat na vietnamský trh. V současné době totiž Škoda Auto nemůže bez souhlasu německého vlastníka rozhodovat, na který trh vstoupí. Uvedl, že povědomí o škodovce je mezi vietnamskou populací značné a hodnocení kvality vysoké z důvodu, že mnoho Vietnamců se s výrobky značky Škoda osobně setkalo ve velmi pozitivním světle při pobytu v ČR či ještě před tím v Československu.