Články

DVD filmů Martina Ryšavého z vietnamského prostředí na prodej!

Režisér Martin Ryšavý - společně se svým filmovým štábem a ve spolupráci s Klubem Hanoi - natočil tři dokumenty s vietnamskou tématikou: Kdo mě naučí půl znaku, Země snů a Banánové děti. Filmy již nejsou dostupné ke stažení, ale můžete si je zakoupit u Klubu Hanoi za velmi příznivou cenu! Film Země snů byl navíc v roce 2010 oceněn Cenou Pavla Kouteckého za nejlepší dokumentární film.

Všechna DVD obsahují vietnamské a anglické titulky.

Prodejní ceny 1 DVD:
Kdo mě naučí půl znaku 100,-Kč (vč. DPH)
Banánové děti & Země snů (2 filmy na 1 DVD) 150,-Kč (vč. DPH)

DVD lze objednat na e-mailu: . Na prodej jsou také v kanceláři SEA-liaison (viz Kontakt).

Film Kdo mě naučí půl znaku (2006, 92 min.) se vydává po stopách dnes už minulých dob československo-vietnamské spolupráce; snaží se bez ohledu na úzce politické aspekty zhodnotit její význam pro životní příběh několika vietnamských absolventů československých škol a současně podat zprávu o Vietnamu zprostředkovanou těmi vietnamskými občany, od nichž nás překvapivě neodděluje jazyková bariéra. K bilancující a celkově sváteční náladě filmu přispívá skutečnost, že byl natočen v období oslav 30. výročí konce americko-vietnamské války a jubilea starovietnamské královské dynastie Hung.

Film Banánové děti (2008, 57 min.) přináší několik portrétů zástupců mladé vietnamské generace v ČR -  dává prostor maturantům, vysokoškolským studentům i malým školákům. Jejich prostřednictvím mají diváci možnost nahlédnout do osobitého prostředí zdejší vietnamské komunity, ale také lépe pochopit potíže spojené s hledáním identity, jak je zažívají ti, kterým bylo souzeno vyrůstat ve dvou odlišných kulturních a jazykových prostředích.

Film Země snů (2009, 67 min.) naopak přináší zprávu o tíživé situaci vietnamských dělníků příchozích pracovat v českém průmyslu v posledních letech. Ukazuje jednak několik konkrétních osudů, z nichž mnohé hraničí s osobní tragédií, jednak připojuje zasvěcené komentáře vietnamských starousedlíků a kompetentních osob, které mají za českou stranu starost o imigranty v popisu práce - ať už jde o státní úředníky, právníky nebo zástupce českých podnikatelů, kteří práci vietnamských dělníků využívají. Film získal Cenu Pavla Kouteckého 2010 za nejlepší dokumentární film.