Články

Hráči (fotbal, sázky, hazard...)

Také sledujete v Čechách fotbalová utkání mistrovství světa? Tady ve Vietnamu nám, ne konkrétně nám doma, ale všem Vietnamcům, přenosy běží celé odpoledne. Na vietnamských úřadech se nepracuje, v obchodech jste v dobu přenosu nevítaným zákazníkem a obsluha v restauracích nosí pivo jen o poločase.

Vietnamci zbožňují fotbal, jsou velcí fandové i nadšení hráči. Každé ráno kolem půl šesté se ulice, v tu chvíli bez motorek, zaplní fotbalisty amatéry, kteří po svých provizorních hřištích neúnavně prohánějí kopací míč.

O budoucnosti vietnamského fotbalu se hodně mluví a mnoho se do něj investuje. Trenérem národního mužstva je od března 23letý Francouz Christian Letard, který by měl vietnamské fotbalové hvězdy dovést až do úspěšných Jihovýchodních asijských her v roce 2003. Dalšími cizinci, od nichž Vietnamci čerpají zkušenosti, jsou Portugalec Henrique Calisto, který národní mužstvo připravuje na srpnový Tiger Cup v Singapuru, a brazilský gólman Robson Carneiro Lino hrající za klub Dong Tam Brick a ucházející se údajně (po šesti měsících strávených ve Vietnamu) o vietnamskou státní příslušnost.

Co k fotbalu ve Vietnamu nerozlučně patří je sázení. A nutno dodat, že často se nehraje o zanedbatelné částky. Sázkař může přijít o motorku, barák, veškerý majetek. V souvislosti s letošním mistrovství světa si vietnamská policie na ilegální sázkaře „posvítila“ a vyhlásila nekompromisní antisázkařskou kampaň. Organizátorům hazardu hrozí trest odnětí svobody a odhaleným sázkařům přísné pokuty. Policie asi ví, proč takto přísně postupuje; kvůli této vášni byl například jeden nešťastník zavražděn nožem po divoké hádce, kdy odmítl zaplatit 100 000 VND (250 Kč). V tzv. fotbalových kavárnách otevřených u příležitosti mistrovství světa se často hraje o mnohem větší sumy; „ Běžně tu lidé prohrávají i 25 000 USD za zápas“ prohlašují zasvěcení. Vietnamci mají lásku k sázení v krvi a hry o peníze jsou ve Vietnamu celkově velmi oblíbené. Sázet a hrát o peníze můžete v loterii, v kartách, různých „stolních“ hrách (většinou se hraje přímo na chodníku), nově jsou oblíbené počítačové hry, běžné je i sázet na kohoutí zápasy... . Nezapomeňte si však předem nechat vyložit osud, ne každý den je na hazard vhodný. O pověrách a šťastných dnech snad někdy příště.