Články

(Filtrováno dle kategorie: Recenze) - Odebrat filtr

Česko-vietnamské ilustrované slovníky

V posledních letech se na naší knižní scéně objevilo hned několik učebních materiálů, které jsou určeny k výuce češtiny pro Vietnamce, anebo slouží jako doplňkový materiál pro vietnamské studenty. Zmiňme zde tři tituly, které mohou být užitečné nejen vietnamským studentům, ale i tomu, kdo se naopak z české strany zajímá o vietnamštinu. Spojuje je podobná forma ilustrovaného slovníku.
Více

Vietnamská klasika ve Dvou hostinách

Nakladatelství Karolinum se zhostilo vydání knihy Dvě hostiny, která představuje dva výrazné spisovatele počátků vietnamské prózy. Nguyen Cong Hoan (1903-1977) a Nam Cao (1917-51) patří mezi průkopnické autory, jejichž dílo zůstává ve Vietnamu dodnes populární a zároveň se o něm povinně učí ve školách. Oba prozaici vynikli především v psaní realisticky zaměřených povídek.
Více

Do Vietnamu zatím jen s pěknými knihami

Vietnam se v posledních letech stával turistickou top-destinací. Loni jej navštívilo 18 milionů cizinců. Od vypuknutí wuchanské epidemie se však uzavřel, a v těchto měsících se počet návštěvníků pohybuje na méně než 1% loňských počtů. Na koronavirovou dobu, která není pranic příhodná pro cestování, doplácí teď i česká nakladatelství, jež nedávno vypustila knihy, připravované už delší měsíce předtím. I když jejich vydání přišlo v nešťastný okamžik, stojí za povšimnutí, a možná mohou potěšit i ty, kteří už cestu do Vietnamu mají za sebou nebo se o této zemi prostě jen rádi něco dozvědí. Vzhledem k současné situaci si tentokrát odpustím kritické zmínky k jednotlivým titulům (chyby většinou logicky vyplývají z toho, že překladatelé nemohou důkladněji znát popisované reálie) a chci hlavně vyzdvihnout přednosti tří záslužných svazků.
Více

Když hory zpívají – recenze knihy Nguyễn Phan Quế Mai

Patrně celý rok 2020 se ponese ve znamení epidemie koronaviru, a tak nejspíše nemá cenu žehrat nad každou jednotlivostí společenského a kulturního života, jež byla kvůli této epidemii pozastavena, zrušena či ustoupila do pozadí. Na druhou stranu se nacházíme na platformě vytvořené za účelem šíření informací se vztahem k Vietnamu, a proto si připomeňme jednu literární událost s ním spojenou. V březnu letošního roku vyšla první anglicky psaná próza básnířky Nguyễn Phan Quế Mai pod titulem Mountains Sing (Hory zpívají).
Více

Další vietnamská kuchařka – tentokráte od youtuberky

Soupis vietnamských kuchařek vydaných v češtině zřejmě jen tak nebude u konce. Před časem jsme tu uvedli přehled těch dosavadních, nyní k nim přibyla nová kuchařka od českovietnamské blogerky a youtuberky Be Ha. (Po čase bude tato samostatná recenze přidána k souhrnnému přehledu.)
Více