Články

Blogerky a blogeři made in Czech&Vietnam

Blogující mladí Vietnamci se stali na českých portálech už téměř fenoménem; zájem o jejich články napovídá, že téma dorůstající generace dětí vietnamských imigrantů (potažmo téma vietnamské komunity v Čechách) je pro české čtenáře (a nejen pro ty) opravdu atraktivní. Vlastně není divu: díky těmto blogům může česká veřejnost nahlédnout do mentality, zvyků, pocitů a postojů lidí, kteří s námi žijí už tolik let, ale jen málokdo o podobě jejich života něco tuší.

Články zmíněných blogů se snaží jednak představit život vietnamské komunity v Česku, vietnamskou kulturu nebo samotný Vietnam, zároveň se často věnují tématu, kam vlastně dospívající generace Vietnamců žijících v České republice patří: jsou více Vietnamci nebo Češi? Všechny články jsou napsány výbornou češtinou, což nemálo jejich čtenářů obdivuje. Následující odstavce představují blogy, které se KH podařilo dohledat; pokud mu některý unikl, bude rád za jeho připomenutí. Vzhledem k tomu, že nejvíce se jich nachází na portálu iDNES.cz, začněme u nich:

Počátkem března se na http://dothi.blog.idnes.cz/ objevila Phuong Thuy Do Thi - Lenka - a hned její první článek o vietnamských dívkách v Česku vzbudil obrovský zájem; během týdne jej přečetlo téměř sedmnáct tisíc čtenářů. "Píši z pohledu Čechovietnamky, nikoli jen Vietnamky žijící na Českém území. A komu se to nelíbí, ten ať... No asi víte co..." uvádí svůj blog šestnáctiletá studentka. "Snažím se přijít na to, kdo vlastně jsem," píše v dalším ze svých článků.

V témž týdnu odstartovala svůj blog Trang Tran Thu, aneb "netypicky typická Vietnamka", která si sice říká Terka, ale více se považuje za Vietnamku: "Jsem vietnamská dívka, opravdu vietnamská, ne žádná Čechovietnamka". V jednom dnes už z mnoha zajímavých článků láká čtenáře: "Cestujte s Terkou do země vzlétajícího draka...", v jiném: "Něco o Bigbítu: doporučuji knihu "Kytara a řev". Něco o Vietnamu: doporučuji můj blog;" najdete ho na http://tranthu.blog.idnes.cz/.

Do třetice se přidala Žaneta Vuová, vietnamským jménem Vu Tran Hai Giang, která svůj blog nazvala "Zpovědi česko-vietnamské studentky". Svými články chce obdobně dosáhnout vzájemného pochopení mezi Čechy a vietnamskou komunitou žijící v Čechách; přitom žertovné názvy článků "Bobika" a "Neumim čeky" ukazují, že nudit se u nich nebudete. "Budu se snažit nepsat objektivně, pouze ze svého zorného úhlu :-)" viz. http://vuova.blog.idnes.cz/

Poslední dívka do party blogerek na iDnes se jmenuje Thu Trang Do: "Něco málo k mé osobě: Jednoduše složitá, nebo složitě jednoduchá." Naleznete ji na http://do.blog.idnes.cz/. Také Do už má na svém kontě řadu článků, a to nejen pod rubrikou "Já a Vietnam"; "Nevím nevím, když mě políbí múza, dokážu se rozepsat i o kulatosti čtverce :)."

Slečny blogerky doplnil v květnu konečně i mládenec - svérázný student Tien Tran Tat: "Dokud bude Tienovi bavit psaní, tak Vás, milí čtenáři, zasvětí do tajů vietnamské komunity, ať si uděláte o Vietnamcích trošku jiný obrázek než to, co znáte ze zpráv. Také napíše pár článků, jak se cizincům žije zde v Čechách, a co si o Vás myslíme. A až ho to omrzí, tak to tady zabalí. Není múza není dílo:)." Svoji osobitost a smysl pro humor neváhal vsadit i do charakteristiky vlastní osoby, když uvádí, že: "autor je hrozný flákač a přiživník." Rozhodně se pobavíte na http://trantat.blog.idnes.cz/

Pro úplnost uvádím i poslední vietnamský blog na iDNES, ačkoli je z úplně jiného soudku. Blog na http://xuancangdo.blog.idnes.cz/ patří Xuan Cang Doovi, který se ho rozhodl založit za účelem obeznámení s politickou situací a životem ve Vietnamu. Sám sebe představuje: "Jsem Vietnamec. Přijel jsem do České republiky v roce 2004, s manželkou a s dvěmi dětmi. Jsem proti Totalistickému režimu."… "Pracuji 16 hod. denně a sedm dní v týdnu. Učím se češtinu jenom v práci a ve svém blogu ve kterém se taky dá vyjádřit všechno co se mi neustále v hlavě honí nebo to co si myslím. Bez mých přátel kamarádů a svých dětí bych tento blog asi nezaložil."

Vraťme se ale k blogující vietnamské mládeži: jako vůbec první blogerka se totiž už počátkem února objevila na http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/nguyen-thi-thuy-duong.php studentka Nguyen Thi Thuy Duong: "Mé jméno je pro Čechy složité, takže pro ně se jmenuji Lin. Narodila jsem se ve vietnamské Hanoji a do Čech jsme se s rodiči přestěhovali před čtrnácti lety." Lin svými články o "dvojím životě banánových dětí" sice hodně zaujala české čtenáře, ale doslova rozčeřila vlny mezi vietnamskými vrstevníky: někteří se s jejími články ztotožnili (např. Lenka nebo Tien), jiné pobouřily.

Jako reakce na článek o "banánových dětech" tak nakonec vznikl i poslední blog, který založila studentka Luu Ly Nguyen Bach. K "banánovým dětem" se Luu Ly vyjádřila zatím ve svém jediném článku na luuly.blogy.novinky.cz, kde se zároveň čtenářům představuje: "Mám v podstatě ráda lidi, ať už je to Čech či Vietnamec. Miluji svou zem, ale neopovrhuji jinými, neboť v každé z nich je trochu té krásy, kterou jim dala matka příroda."

And last but not least: už dlouho fungující fórum s tématikou "Vše o Vietnamu a vietnamské komunitě v Česku":
http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=forum_data&forum_ID=11323