Články

Vietnam na turistickém veletrhu v Japonsku

Začátkem října tohoto roku se v Jokohamě konal veletrh JATA (Japan Association of Travel Agents) spojený se Světovým kongresem turistiky 2003 (World Tourism Congress 2003). Zúčastnily se ho země z celého světa, protože o turisty z Japonska mají zájem všichni... V Japonsku jsou velmi vysoké životní náklady, a tak Japonci stále častěji vyjíždějí do zahraničí, než aby cestovali doma po Japonsku, protože je to pro ně výrazně levnější.


Vietnam kupodivu velmi pohotově reaguje na zájem Japonců. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že na turisticky vyhlášených místech není vzácností narazit na Vietnamce schopného mluvit japonsky, i když angličtina je samozřejmě běžnější. Japonských turistů je ve Vietnamu skutečně mnoho; když jsem si letos v létě koupila v Saigonu výlet do chrámu Cao Đài a do tunelů, Japonci tvořili 80 % turistů v autobuse.

Na světovém veletrhu JATA v Jokohamě Vietnam prezentoval svou kulturu a tradiční výrobky (klobouky nón, áo dài, dřevotisky vesnice Đồng Hồ) a také měl připravenou spoustu propagačních materiálů v japonštině. Obecně lze říci, že méně rozvinuté země prezentovaly spíše svou kulturu v podobě konkrétních předmětů, zatímco ekonomicky silnější státy měly k dispozici plakáty s fotografiemi a propagační publikace převážně v angličtině nebo ve svém jazyce. Je pravda, že japonština ve vietnamských propagačních brožurkách rozhodně není bezchybná, ale za povšimnutí stojí specializace jednotlivých publikací. Vietnamci pochopili, co Japonci vyžadují při cestování: Musí vědět, co vidět – nejznámější místa, co jíst – místní speciality, jaké dárky přivést – místní výrobky apod. Proto vedle obecných publikací vydal Vietnamský úřad pro cestovní ruch (Tổng cục du lịch Việt Nam) mj. i brožurku o stravovací kultuře ve Vietnamu s výběrem nejznámějších jídel jednotlivých regionů a také kalendář svátků a festivalů ve Vietnamu pro rok 2002 – 2003. Stránky úřadu (http://www.vietnamtourism.com) jsou ve čtyřech jazycích: vietnamsky, anglicky, francouzsky a japonsky a přinášejí relativně podrobné informace nejen o turistických destinacích, ale také o kultuře, náboženství, zvycích atd.

Vedle samostatného stánku měl Vietnam svou expozici ve zvláštním oddělení zemí ASEAN, kde jednotlivé státy prezentovaly své tradiční řemeslo a umění.