Články

Febiofest letos uvede také 2 vietnamské filmy

"Programem se snažíme oslovit i diváky z mnoha menšin, které u nás žijí. Letos jsme zařadili dva filmy z Vietnamu, které však prošly kritérii především díky svým kvalitám," říká programový ředitel Febiofestu Štefan Uhrík. Oba vietnamské snímky jsou žánrově zcela rozdílné.

2030 / Nuoc

Prvním je katastrofické sci-fi 2030: Vlivem globálního oteplování stoupla hladina moře natolik, že zaplavila ve Vietnamu většinu úrodné půdy a pole musely nahradit plovoucí farmy. Vodní zemědělství je velmi drahé, pokud nepoužijete nelegálních postupů, které mohou mít tragické následky na lidské zdraví. Nicméně ještě tragičtější následky má prozrazení tajemství o pěstování veřejnosti. Sáo má tušení, že právě s vodními farmami je spojena smrt jejího manžela, a je pevně rozhodnuta dopadnout viníka. Pravda je ale proměnlivá jako mořská hladina a Sáo by se pod ní mohla velmi snadno utopit. Vizionářská sci-fi romance byla uvedena na MFF v Berlíně 2014.

Společnice / Ðap Cánh Giua Không Trung

Druhý snímek Společnice je debut vietnamské režisérky Nguyen Diep Hoang, jenž vypráví příběh sedmnáctileté Huyen, která nechtěně otěhotní se svým přítelem Tungem. Tung je chudý a více než založit rodinu ho zajímají kohoutí zápasy. Společně se nakonec rozhodnou pro potrat a dohodnou se, že ho zaplatí společně. Tung však před stanoveným termínem operace i se všemi penězi zmizí. Zoufalá Huyen se nakonec rozhodne situaci vyřešit ne úplně obvyklým způsobem – po vzoru své spolubydlící se stane placenou společnicí. Drama bohaté na exotické exteriéry a nevšední situace překvapí ne úplně běžným důrazem na silnou ženskou protagonistku. Snímek získal v roce 2014 cenu FEDEORA za Nejlepší film v rámci Mezinárodního týdne filmových kritiků na MFF v Benátkách.

Promítání filmů v Praze - CineStar Anděl, Sál 7:

Pátek 20. 3. - Společnice 18:45; 2030 21:15
Sobota 21. 3. - Společnice 14:15; 2030 16:15
Neděle 22. 3. - Společnice 21:15; 2030 14:15

Zdroj: Febiofest
O festivalu, filmech, včetně programu i v jiných městech se dočtete více na www.febiofest.cz.