Články

"Homestay" v Mai Châu

Před několika lety jsem při lingvistickém výzkumu v severním Vietnamu náhodou narazil na rodinu pana Minhe a paní Thơ, jež provozuje rodinný hotel v domku na kůlech, který postavil Minhův otec na konci osmdesátých let minulého století uprostřed rýžových políček poblíž horského městečka Mai Châu. Jedná se o pilotní projekt komunitního turismu, v němž mají návštěvníci možnost spatřit vietnamský venkovský život ve velmi autentické podobě.

Minh i Thơ patří do etnika Thái, které žije v horských provinciích severního Vietnamu v počtu přibližně 1.5 milionu osob. Thájové jsou etnicky příbuzní obyvatelům Thajska, ovšem vzhledem k tomu, že se na území Vietnamu dostali už v první polovině druhého tisíciletí, jejich kultura se vyvíjela poměrně odděleně.

Minh s Thơ dali svůj dům k dispozici hostům a pro sebe si postavili malý pokojík u kuchyně, kde se připravuje jídlo jak pro rodinu, tak pro hosty.

Pokud byste náhodou našli cestu do oblasti Mai Châu, rozhodně se u Minhe s Thơ zastavte. Bližší informace o ubytování v jejich domku na kůlech naleznete zde.

Rodinný podnik prosperuje na místní poměry poměrně dobře, avšak i přesto si Minh s Thơ museli na počátku půjčit přibližně 200 tisíc korun, přičemž průměrný plat v regionu se pohybuje kolem čtyč tisíc korun měsíčně. Panu Minhovi bylo navíc diagnostikováno oboustranné degenerativní onemocnění kyčlí. Rodina si proto musela vypůjčit další peníze, s nimiž se podařilo jeden kyčelní kloub vyměnit. Na operaci druhého kyčelního kloubu by nicméně potřebovali půjčku ve výši dalších 80 tisíc korun, což by pro ně bylo likvidační.

Rozhodl jsem se jim proto pomoci a uspořádal pro ně tuto sbírku, díky které by se i s vaší pomocí mohla druhá operace uskutečnit.