Články

Rozhovor: Sang

Studium: Student Vysoké školy finanční a správní.
Věk: 22 let.

1. Ahoj, děkuji, že jsi souhlasil s rozhovorem. Začněme od začátku. Jak dlouho žiješ v České republice?

Ahoj, taky jsem rád, že mohu něco přispívat do této stránky.
V ČR žiji od května 1995, což je dodnes už 12 let.

2. Máš tu celou rodinu, nebo je část ve Vietnamu?

Žiji tady s rodiči. Doma mám dva starší bráchy. Jsme od sebe už dost dlouho. Už je to 12 let, co nejsme pohromadě jako celá rodina.

3. Co říkají Tvoji rodiče, kteří vychodili školu ve Vietnamu, na Tvé studium?

U mě nic, protože o učení a studium se starám jenom já. Rodiče česky neumějí, takže by mi ani nemohli pomoct. Jak ale vím od ostatních rodičů, tak ty si stěžují, že studijní programy v ČR oproti Vietnamu jsou příliš lehký, a nedostatečný. Ve Vietnamu se klade velký důraz na vzdělání. Ve Vietnamu jsem právě dokončil 4. třídu, než jsem odletěl. A když jsem nastoupil do 3. třídy na základce v Mostě, tak jsem byl překvapen, co se v matematice teprve počítalo. Holky z 6. třídy mi pak přinesly nějaký příklady na zlomky, mocniny atd. a spočítal jsem to v pohodě.

4. Jak moc znáš ČR? Žiješ od začátku na jednom místě?

Během 12 let jsem stihnul navštívit Moravu i Krušnohor :-) Jezdím na výlety se školou, s přáteli, na soutěžích atd. To ale nestačí, rád bych toho o ČR poznával víc. Jednou jsem s rodiči jel vlakem z Mostu až do Ostravy, takže to bylo několik hodin poznávání krajiny.

5. Co říkáš na české protějšky – líbí se Ti spíše Češky, nebo Vietnamky?

Víte, jsem náročný kluk, a nestalo by se, že bych se do nějaké holky zamiloval na první pohled. Je asi jedno, zda to bude Češka nebo Vietnamka... spíš, s jakou duší žije…

6. Chtěl bys v ČR něco dokázat? Prosadit se v nějakém oboru? V jakém?

Určitě, to by chtěl každý cizinec se prosadit v zemi, kde žije. Já osobně nemám ještě konkrétní cíl. Nejprve nějak musím najít práci a vydělat na nájmy. A pak mohu myslet na věci, se kterými chci prosadit. To první, co bych chtěl mezi lidmi prosadit, je filozofie o vnitřním životě bez ohledu na realitu. Příští rok se pustím do psaní té knihy a pak nějakým způsobem to propagovat. U mě si tu knihu už zamlouvalo několik lidí :-)

7. Co říkáš na místní zvyky a tradice? Líbí se Ti?

Zvyky a tradice se mi líbí. Docela se na ně těším. Dobrý je taky svátek, já každému vždycky něco přeji když má svátek, ale nikdy přání nazpátek nedostávám :-) Dobrý jsou taky Velikonoce, ale před 10 lety, kdy to bylo ještě pestrý, teď bych ani nepoznal velikonoční pondělí.

8. Jaké je Tvoje nejoblíbenější jídlo? Zachutnalo Ti také něco z české kuchyně? Navštěvuješ české restaurace?

S českými přáteli chodíme do všelijakých restaurací. I českých i italských i asijských. Z české kuchyně mi nejvíc chutná pálivá klobása, ale ostatní jsou také moc chutné.

9. Jakou Vietnamskou kulinářskou specialitu můžeš Čechům doporučit?

Asi jarní závitky. To zná skoro každý. Já ale doporučuji ty domácí, jsou chutnější než u rychlých občerstvení.

10. Je něco zásadního, v čem je ČR jiná než Vietnam?

Je toho strašně moc, v čem se ty národy liší. Základem je ale vždy výchova, kultura či zvyky. Když jsem mezi českými lidmi, snažím se ti rozdíly nějak omezit, abych mohl mezi ně zapadnout. A naopak, když jsem mezi dospělými Vietnamci, snažím se být znovu jako já, mladý, vychovaný Vietnamec.

11. Kolik Čechů bys mohl označit za své přátele?

20-25.

12. A co kultura, navštěvuješ kino, divadlo a díváš se na českou televizi?

Většinou se dívám na českou televizi. Do kina chodím rád, ale vadí mi titulky. Do divadla jsem byl jen párkrát, ale chtěl bych pravidelně chodit, jenže nevím s kým.

13. Znáš nějakou významnou českou osobnost? Ať už z oboru filmu, sportu, politiky a tak?

Dá se říct, že je znám skoro všechny :-) Z vyvolených, z politiky, z fotbalu (oblíbeným hráčem je Čech), z umění, z divadel, z motosportu…

14. Co si myslíš o stránkách www.klubhanoi.cz? Je třeba něco, co na stránkách postrádáš? Co by se mělo změnit?

Je to skvělá stránka, poslední dobou tam chodím častěji na diskuzi. Doporučil bych víc fotek z akcí komunity, nebo recept na vaření naších tradičních jídel, a nebo více fotek z aktuálního Vietnamu. Vadí mi anonymita příspěvku, nevíte prostě na koho se obrátit, kdo to psal atd.

15. Splnila Ti Česká republika Tvoje očekávání?

Já jsem od začátku nic neočekával. Jen asi, abych mohl být s rodiči, to se mi splnilo, místo toho ale žiji bez bratrů.

16. Co bys řekl závěrem?

Přeji všem lidem, kteří chodí na tuto stránku, aby našli to, co hledají, dozvěděli se o tom, o čem se zajímali. Nemá smysl v diskuzi se vytahovat, kdo toho ví více, nebo kdo má pravdu. Je správné, že bojujeme za svojí pravdu, ale měli bychom nejdříve ověřit, zda máme opravdu pravdu, abychom nebojovali zbytečně.

 

Děkuji za rozhovor a přeji Ti mnoho štěstí a zdraví v dalším životě.

Tobě také totéž, Aleno.