Články

Kdo úplatky nebere, alespoň to předstírá

Ve čtvrtek 19. května přijelo do Prahy několik čelních představitelů vietnamského Hnutí za demokracii a pluralismus (Rally for Democracy and Pluralism, RDP). Jejich cílem bylo především prozkoumat možnosti širší spolupráce s domácí vietnamskou komunitou a její zapojení do exilových politických struktur. Setkání symbolicky začalo v den 115. narozenin prezidenta Ho Či Mina.

Vietnamská socialistická republika patří k těm několika zemím světa, kde má komunistická strana ústavně zakotvený monopol na moc. Kvůli "perestrojkovým" reformám konce 80. let a postupné liberalizaci ekonomiky v posledních dvou dekádách už však dnes v čele Vietnamu stojí režim ideologicky výrazně odchýlený od nám důvěrně známého komunismu. Nicméně základním problémem je skutečnost, že země patří k nejzkorumpovanějším v Asii, a tedy i na celém světě. Být státním úředníkem znamená být bohatým a vlivným člověkem. "Každý u nás ví, že komunističtí úředníci mají peníze na prestižní západní školy pro své děti. Zašlo to už tak daleko, že pokud někdo ve skutečnosti úplatky nebere, alespoň to předstírá, aby se společensky neznemožnil," říká český občan Pham Huu Uyen. Výsledkem jsou obrovské společenské rozdíly, napětí a pochopitelně vražedné prostředí pro zahraniční investice. Pan Uyen dodává: "Ani naše opozice už nebojuje proti ideologii, protože žádná neexistuje. Bojuje prostě s všudypřítomnou korupcí.

Kdo tedy ze zahraničí čelí dnešní vietnamské realitě a jaké recepty nabízí? Hnutí za demokracii a pluralismus, založené v roce 1982 v Paříži, svedlo dohromady řadu jinak neslučitelných příběhů. Ekonomického experta vlády bývalého Jižního Vietnamu, generála Vietkongu Buy Tina, který před třiceti lety přebíral po Američanech dobytý Saigon, jihovietnamského novináře i bývalého vůdce komunistické mládeže. Na rozdíl od některých severoamerických skupin, které stále sní o ozbrojeném boji a vítězství Jihu, se členové RDP shodují na nutnosti usmíření a vzájemného dialogu. Opoziční snahy však brzdí strach a vzájemná nedůvěra. Na pražské setkání určitě nepřišlo více než dvacet v Česku žijících Vietnamců. Setkání se každopádně neslo ve znamení naděje a také hledání dialogu a podpory napříč názorovým i generačním spektrem. Nezúčastněnému pozorovateli nemohlo ujít, že zaznělo mnohem více otázek, než jasných odpovědí. A to je pro jakoukoli demokracii dobrá zpráva.

Akci přišlo podpořit několik bývalých významných českých disidentů, např. Petr Uhl, Jan Ruml, Jan Štern. Žádný z autorů Klubu Hanoi se nemohl zúčastnit a proto rádi přijímáme možnost zveřejnit tuto glosu Jana Křeliny.
Jan Křelina je redaktorem ČRo 2 – Praha.
Foto Zbyněk Heřmánek.