Články

Vietnamci v radě vlády pro menšiny

Stálým hostem na jednání rady vlády pro národnostní menšiny bude od nynějška zástupce vietnamské komunity. Novinářům to po dnešním jednání rady řekla její předsedkyně, ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková.

Na konci září žilo v ČR legálně podle údajů statistického úřadu 47.131 Vietnamců. Povolení k trvalému pobytu mělo 32.215 z nich.

"Je velice důležité, abychom mohli s komunitou komunikovat. Liší se velkou mírou uzavřenosti. Vymyká se i svou soudržností," řekla ministryně. Podle ní rada nyní poskytne prostor k dialogu komunity se státní správou i ostatními menšinami. Stehlíková míní, že poradní orgán může přispět k začlenění Vietnamců do české společnosti i k řešení problémů komunity. Zmínila se například o nelegálním zaměstnávání, nezákonných přechodech hranic i pobytech v ČR či distribuci drog.

Vietnamci tvoří třetí nejpočetnější skupinu cizinců v Česku. Podle zákona ale k menšinám nepatří. České občanství má totiž jen hrstka z nich. Podle ministryně jsou to dvě procenta příslušníků komunity. "Jakmile povyroste další generace Vietnamců a budou mít české státní občanství a pochopíme, že tato komunita považuje ČR za svůj domov, můžeme diskusi o změně legislativy (zákona o menšinách) otevřít," dodala Stehlíková.

Zástupci vietnamských organizací se budou na zasedání rady střídat podle příslušných témat. Hlasovací právo mít nebudou. Zástupci Vietnamců usilovali o navázání spolupráce s radou podle Stehlíkové přes půl roku. Přestavitel Svazu Vietnamců v ČR dnes členům vládního poradního orgánu svou komunitu představil a seznámil ji s jejími aktivitami. Jeho projev odměnili zástupci menšin dokonce dvakrát potleskem. Svaz Vietnamců v ČR slaví právě osm let své existence.

Podle ČTK.