Články

Předvánoční rockový festival v Hanoji

Výrazným zpestřením předvánočních chladných dnů v Hanoji se stal 11.12. festival rockové hudby. Festival shlédlo okolo 2000 nadšených fanoušků. Rocková hudba se ve Vietnamu tradičně netěší přízni oficiálních míst, proto nás mohou překvapit rozměry a publicita celé akce a také fakt, že ji pořádala renomovaná zábavní agentura. Finanční prostředky získané z prodeje vstupenek putují do fondu obětem postiženým dioxiny (Agent Orange). Zároveň agentura vyhlásila soutěž o nejlepší hudební výkon zúčastněných skupin.

Kdo přišel, jistě nelitoval. Mohl slyšet směsici hudebních stylů, kterou noviny pojmenovaly jako rock, punk, alternative rock, heavy metal, NU-metal, melodic death metal, grunge... Mezi zúčastněnými nechyběly známé hanojské skupiny The Dark Age, Lifes, Đêm Trường, Final Stage, Lifes, 7 days, 69ers, Lazy Buddha, 50/50 a Kurva. Členové těchto skupin jsou často zahraniční studenti (Velká Británie, Francie, USA, Rusko, Japonsko, Jižní Korea, Ukrajina, Bělorusko atd.), kteří studují na různých středních a vysokých školách v Hanoji. Našince jistě potěší, že diváci mohli na pódiu přivítat i jednoho muzikanta přímo ze srdce Evropy: bubeníkem skupiny Kurva, o níž jsme ostatně už na našich stránkách psali, je Jirka Dohnal, náš kamarád a člen Klubu Hanoi. Ve skupině dále hrají dva Rusové, jeden Ukrajinec a Američanka.

Diváci byli u vytržení ze skutečného rockového zvuku, ze světelné a ohňové show během hudební produkce a ze živého projevu mladých hudebníků. Překvapením bylo množství vlastních původních skladeb – Orangutans (Lifes), My Words (Kurva), Welcome to Hell, The Legend of Peace (The Dark Age), Graffini (7 days) a další. První cena v soutěži byla udělena skupině Lifes, která dokázala rozproudit divoké publikum skutečně na maximum. Na třetím místě se umístila skupina Kurva, která současně obdržela cenu i za nejstylovější skupinu. Její hlavní výhodou byla skvělá komunikace s diváky.