Články k projektům

Interkulturní rodinné komunitní česko-vietnamské centrum Praha-Libuš

Zahájili jsme nový projekt určený nejen vietnamským rodičům a dětem!

Projekt reg. č. CZ.07.3.63/0.0/0.0/16_031/0000207 nabízí rozličné aktivity určené rodičům a dětem, školám a školkám  i dalším odborníkům, přicházejícím do styku s (nejen) vietnamskými dětmi a rodiči.

Co v projektu chystáme?

Workshopy pro rodiče

Projekt nabízí tlumočené workshopy do vietnamštiny na nejrůznější témata: zdravotnická péče, první pomoc, péče o malé děti, krizové situace v rodině, výchova a vzdělávání dětí a mládeže, pobyt v ČR, výuka vietnamštiny pro děti, interkulturní práce a další.

Na workshopy budou zváni a zapojováni i rodiče z řad většiny, aby se seznámili nejen s rodiči z řad menšiny, ale také s jejich problémy, a případně jim mohli v rámci interkulturního sbližování poskytnout vlastní praktické rady či zkušenosti.

V případě potřeby mohou využít náš projekt školy a školky pro sdělování informací nebo řešení různých situací zejména s vietnamskými rodiči. Workshopy zorganizujeme kdekoli: v našem komunitním centru na Libuši nebo v učebnách na Václavském náměstí, ale i přímo ve vaší školce nebo škole.

Během workshopů je zajištěno:

  • Tlumočení
  • Přítomnost interkulturního facilitátora
  • Hlídání a aktivity pro děti

Uspořádáme nejen 30 workshopů, ale natočíme také 6 interkulturních videí!  

Témata videí se budou týkat např. rodinného života v ČR, zejména výchovy dětí, vzdělávacího systému v ČR, kulturních tradic atp.

 

Celodenní výlety pro děti a rodiče

V rámci poznávacích a zážitkových výletů pro rodiče s dětmi různého věku nebude chybět motivační povídání v autobuse na příhodné téma (zvyky, region, vědecká tematika, veřejná tematika apod.). Následovat budou aktivity pro děti i společné aktivity pro celou rodinu, společné seznamování atp.

Destinace výletů: Praha, Český Kras, Český Krumlov, Karlovy Vary, Karlštejn, Farma Blaník apod.

Můžeme i sáňkovat, opékat buřty, fantazii se meze nekladou! 😊

 

Exkurze pro rodiče do MŠ nebo ZŠ

Tato aktivita má za cíl zintenzivnit povědomí (vietnamských) rodičů o principech výuky v ČR a více propojit vztahy mezi učiteli a rodiči. Rodiče budou mít k dispozici interkulturní asistenty a budou s nimi moci prodiskutovat témata, o která mají zájem. Proběhne vždy cca 40minutová návštěva a cca hodinová diskuse.

Pracovníkům MŠ budou zároveň představeny problémy (vietnamské) komunity, aby tak bylo možné zefektivnit odborné metody při práci s dětmi - cizinci.

 

Multikulturní odpoledne s uměleckým pořadem pro všechny

Počítáme se zajištěním 2 kulturních představení s účinkujícími jak z většinové, tak menšinové společnosti.

 

Konzultace pro rodiče

Plánujeme konzultace z oblasti zdravotnictví, psychologie, psychiatrie, pedagogiky, sociologie, práva i ekonomiky.

Konkrétní témata poradenství se budou týkat zejména sociálního poradenství, legální práce v ČR, aktuálního právního poradenství, zdravotní péče v ČR, jazykových zkoušek, povolení k pobytu, živnostenského podnikání, pracovního povolení aj.

Přítomni budou vždy interkulturní asistenti, kteří zajistí především tlumočení a mediaci, a konkrétní témata či problematiku představí odborníci na danou oblast.

 

Divadlo fórum

Nacvičíme představení Divadla utlačovaných – představení na téma generačních sporů a interetnických kontaktů s interaktivním vstupem diváků. Každý si může zahrát divadlo!

 

Vzájemné workshopy zaměřené na jednotlivé národní zvyklosti a zajímavosti

Tyto workshopy (např. vaření tradičních pokrmů české i vietnamské kuchyně) a další aktivity podporující interkulturní prolínání povedou námi vyškolení interkulturními asistenty v našich komunitních prostorách. Co je jejich cílem? Rodiče a jejich děti se díky vzájemné a společné interakci navzájem lépe poznají, poznají také jednotlivé zvyky a mohou na sebe oboustranně pozitivně působit. Kromě toho, že budou vytvářeny vzájemné vazby podporující integraci a interkulturní pochopení, povedou setkávání k vytváření nových společných hodnot v péči o děti.

 

Informace o projektu pro školy a školky: Máme zájem o zasílání informací o akcích projektu; můžeme přímo informovat rodiče dětí, vyvěsit informace ve vietnamštině ve vašich prostorách atp.

 

 Projekt reg. č. CZ.07.3.63/0.0/0.0/16_031/0000207
Interkulturní rodinné komunitní česko-vietnamské centrum Praha-Libuš

Podporujeme společné chvíle volného času, vzájemné diskuze a získávání zkušeností v různých oblastech mezi různými generacemi a různými kulturami.