Články k projektům

Profesionalizace odborného interkulturního česko-vietnamského týmu KH – všem vytrvalým za odměnu

Klub Hanoi od doby svého založení do roku 2006 existoval sice na profesionální, avšak čistě dobrovolnické bázi. Jeho snahou bylo položit základy kulturního přemostění mezi srdcem Evropy a Jihovýchodní Asií, Vietnamem zvláště. Postupně se však o jeho činnost a zejména o projekty a informace na téma vietnamská kultura a komunita v ČR zvedl takový zájem, že musel začít na svoji činnost žádat o finanční prostředky. Nyní, po 10 letech, se povedlo získat projekt i pro Klub Hanoi samotný – pro ty, kteří v KH vytrvali, stále se podílejí na jeho činnosti i rozvíjení naší know-how. Vnímáme jej nejen jako "odměnu", ale i jako příležitost posunout se dále. Zde projekt stručně představujeme.

Projekt s názvem "Profesionalizace odborného interkulturního česko-vietnamského týmu občanského sdružení Klub Hanoi" a registračním číslem CZ.2.17/2.1.00/36120, financovaný z Evropských sociálních fondů, byl zahájen uprostřed léta 1. 7. 2013. V jeho rámci nás čekají následující příležitosti:

  1. Tři nejzkušenější odborníci z týmu KH získají další manažerské vzdělání v oblasti vzdělávání dospělých a vedení týmu. Absolvují rovněž studijní cestu do Vietnamu, aby rozšířili své obzory vietnamštiny.
  2. Zorganizujeme akreditovaný kurz mediace (mimosoudního vyjednávání), po jehož absolvování budou uchazeči připraveni i na zkoušku Ministerstva spravedlnosti pro zapsané mediátory. Zmíněný kurz bude naprosto inovativní v tom, že vedle zaměření na mediaci mezi českými subjekty, bude též z jedné třetiny zaměřen na mediaci speciálně mezi českým a vietnamským subjektem.
  3. Spolupracovníci Klubu Hanoi budou mít možnost absolvovat akreditované školení pro interkulturní asistenty včetně tlumočnických dovedností.
  4. Pro naše kolegy poskytneme také různé kurzy v sociální oblasti.
  5. Připravíme intenzivní kurz výuky češtiny pro monolingvní skupiny uchazečů.
  6. Vytvoříme fundraisingový plán a pokusíme se navázat naší činnost na cíle Evropské komise, pokud jde o rozvojovou spolupráci ve Vietnamu.
  7. V neposlední řadě se všichni zdokonalíme v angličtině.

Plánovaná školení jsou velmi intenzivní, přesto doufáme, že nám projekt poslouží nejen k vyššímu vzdělání a odbornosti, ale také k tomu, abychom si užili oněch okamžiků řeckého scholé, které jsou dnes tak řídké.

Rádi bychom se posunuli v našem poznání a v naší činnosti dále, abychom i nadále mohli přicházet s inovativními sociálními nástroji a přispívat k vyváženému porozumění mezi příslušníky české a vietnamské kultury.

Přejeme projektu zdar a všem zúčastněným co největší užitek.