Články k projektům

Vzdělání a multiplikace sítě trenérů odborného vzdělávání ve VSR

Klub Hanoi se stal realizátorem rozvojového projektu ve Vietnamu, jehož stručné představení nabízíme v následujících řádcích.

Stručný popis projektu

Projekt Vzdělání a multiplikace sítě trenérů odborného vzdělávání ve VSR je realizovaný na základě rozhodnutí České rozvojové agentury z dotace ze státního rozpočtu (95 %) a spolufinancován dalšími zdroji (zejména jedním z partnerů projektu Vietnamsko-australské centrum vzdělávání Vietcare).

Záměrem projektu je zlepšit a zefektivnit systém odborného vzdělávání ve VSR a vytvořit kvalitní skupinu trenérů.

Cíle projektu:

- Analyzovat situaci odborného vzdělávání ve VSR
- Připravit efektivní curriculum a manuály
- Vzdělat trenéry pedagogů
- Zahájit pilotní multiplikaci vzdělávání
- Formulovat závěry

Odborné vzdělávání ve VSR je v současné době ve fázi počátku reflexe celého systému a jeho obnovy. Projekt podnícený oběma stranami (Vietnamskou socialistickou republikou a Českou republikou) může velmi pozitivně přispět k novému systémovému nastavení a jeho profesionalizaci. Prvním rokem byl realizován pilotní výzkum, dále několik pilotních školení a první pracovní skupiny a konference, došlo k podpisu vzájemných dohod a činnost Klubu Hanoi byla na území VSR oficiálně registrována. Tímto byly nastaveny vhodné podmínky pro efektivní šíření projektu a jeho know-how.

V nadcházejícím roce je v plánu realizace konkrétních akreditovaných vzdělávacích kurzů pro trenéry učitelů v odborném školství VSR. Pokusíme se založit centrum české vzdělanosti v Hanoji a předat mu určité zkušenosti. Uskuteční se rovněž stáž v ČR a vzniknou nové moderní vzdělávací materiály pro Vietnam. Ve třetím, posledním roce budeme pokračovat ve školeních, v jejich evaluaci a ve snaze vyvodit z projektu závěry vhodné nejen pro metodická, ale i tzv. "policy" doporučení.

V důsledku snížení financí v rámci úsporných opatření na téměř jednu polovinu se aktivity prozatím soustředí jen na severní Vietnam, nikoli na celé jeho území, jak bylo původně plánováno. Přesto doufáme, že projekt přispěje k zintenzivnění spolupráce mezi odbornými školami ČR a VSR.

Projektový tým:

Mgr. Jiří Kocourek – vedoucí projektu
Bc. Ngo Thi Quynh Nga – asistentka projektu
Ing. Tran Van Sang – tlumočník a asistent projektu
Cao Dinh Duc – koordinátor projektu
Trinh Thi Minh Thanh – účetní a asistentka projektu ve VSR
PaeDr. Jitka Jilemická – lektor, konzultant, autor
Ing. Hana Čiháková, PhD. – lektor, konzultant, autor
Nguyen Xuan Phong – koordinátor projektu ve středním a jižním Vietnamu

Další zúčastnění: Phung Thi Phuong Hien, Julie Lien Vrbková, Nguyen Viet Cuong

Zhodnocení roku 2011

Na počátku projektu jsme navázali přátelské kontakty s partnery projektu VIETCARE a Ministerstvem práce, válečných invalidů a sociálních věcí VSR, jež byly stvrzeny bilaterálními dohodami. Z potenciálu České republiky byly připraveny podklady pro odborné vstupy do projektu, tj. nejrůznější témata o odborném vzdělávání, která by mohla být ve VSR užitečná a zajímavá. Vznikly tři vzdělávací bloky pro první vietnamské posluchače a pracovní skupiny: kurz komunikačních dovedností pro učitele, kurz sestavování vzdělávacího programu a kurz metodické přípravy pedagoga na hodinu. Na základě této přípravy vznikl i první výukový materiál přeložený do vietnamštiny.

Vedle toho byl sestaven tým zkušených a nadaných tlumočníků (z nichž jeden působí současně ve VSR). V rámci první pracovní cesty do VSR byly písemně stvrzeny zmíněné dohody, pronajali jsme kancelář, založili řídící bázi projektu a zahájili výzkum, jenž se později stal vstupem pro doporučení realizace projektu v dalších letech.

V rámci druhé pracovní cesty vznikly dvě pracovní skupiny odborníků, jež měly za úkol ověřit, zda připravované bloky vyhovují vietnamskému prostředí, či je třeba je měnit a jak. Následně proběhla pilotní realizace dvou vzdělávacích bloků komunikace a tvorba vzdělávacího programu. Zároveň byly realizovány dvě konference. Jedna se věnovala zejména tématům a problémům v odborném školství a představení vlastního a dalších projektů. Druhá, celostátní konference byla věnována problematice odborného vzdělávání a možnostem jeho inovace jako systému. Na základě výzkumu vznikly internetové stránky www.seca.net.vn podporující celostátně celý systém informovanosti o odborných školách pro potenciální uchazeče, včetně přijímání studentů.

Konkrétní výstupy:

- Interní výzkumný souhrn doporučení pro projekt
- Sborník celostátní konference (ve VNJ – k dispozici v pražské kanceláři Klubu Hanoi na Sapě)
- Výukové materiály v oblasti Komunikace přeložené do vietnamštiny
- Výstupy z realizovaných konzultací
- Dvě pracovní skupiny
- Dva pilotní semináře
- Lokální mezinárodní konference v Hanoji
- Celostátní mezinárodní konference v Hanoji
- Webové stránky www.seca.net.vn